sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Astetta parempaa grilliruokaa

Arki on pitänyt niin kiireisenä, että aikaa ja energiaa blogin kirjoittamiseen ei ole löytynyt, mutta juhannuksen grilliherkuista innostuneena uusi yritys aktivoitua tämänkin kanssa. :)

Vietimme juhannusta ystävien seurassa klassisissa kesämaisemissa -  vanhempieni mökillä Näsijärven rannalla. Juhannusaaton menu koostui hieman paremmasta grilliruoasta eli pitkään haudutetuista korealaistyylisistä ribseistä, flank steakista salsa verden ja paistettujen uuden sadon perunoiden kera sekä ruokaisasta nektariini-halloumisalaatista. Nam!

Tahmaiset pitkään haudutetut ribsit eivät ole mitään helppoa ja nopeaa arkiruokaa, mutta ehdottomasti vaivan arvoisia!



Korealaistyyliset ribsit
1 kg porsaan kylkiluita

Mausterub
1 valkosipulinkynsi
1 chili
1 rkl ruokosokeria
1 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl mustapippuria

Haudutusliemi
1 l Coca Colaa (ei light!)
1 chili
2 valkosipulinkynttä
1 lime

Aloita valmistus edellisenä päivänä tekemällä mausteseos. Hienonna valkosipuli ja chili pieneen kulhoon ja lisää muut aineet. Hiero mausteseos lihan pintaan ja jätä jääkaappiin maustumaan yön yli.

Seuraavana päivänä haudut ribsejä colassa moedolla lämmöllä 2 tuntia. Nosta kattila pois liedeltä ja anna ribsien vetäytyä liemessä ainakin 15 minuuttia. Nosta lihat luineen pois kattilasta ja keitä lientä niin, että se "tahmaantuu" kastikkeeksi ja sitä on jäljellä noin desin verran. Lisää tarvittaessa vähän sokeria.

Sivele kastiketta ribseille ja grillaa kuumassa grillissä noin 5 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta ribsit tarjoiluastiaan ja sivele vielä kastikkeella. Koristele chilillä, kevätsipulinvarsilla ja korianterilla.

Ribsejä täydentämään grillissä valmistui flank steak eli naudan kuvetta. Mediumiksi jätetyn lihan parina toimii raikas salsa verde -kastike ja lisukkeena paistetut uuden sadon perunat.


Flank steak ja salsa verde:
Vajaan kilon naudan kuve

Marinadi
1 dl täyteläistä punaviiniä
0,5 dl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
1 tl jeeraa
1 tl chiliä
1 tl mustapippuria
2 oksaa rosmariinia

Aloita lihan valmistaminen vähintään pari tuntia ennen grillausta, mielellään edellisenä päivänä. Hienonna valkosipuli ja sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Laita liha muovipussiin ja kaasa marinadi päälle. Anna maustua vähintään 2 tuntia.

Grillaa flank steak kuumassa grillissä, noin 5 minuuttia per puoli (medium) ja anna vetäytyä foliossa noin 10 minuuttia. Leikkaa poikkisyin ja valele päälle salsa verde -kastiketta.

Salsa verde
Ruukku tuoretta basilikaa
Ruukku tuoretta minttua
Ruukku tuoretta korianteria
0,5 dl oliiviöljyä
Lime

Laita kaikki ainekset astiaan ja survo ne sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Myös tehosekoitin käy tähän hyvin. Lisää tarvittaessa öljyä. Anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin verran.

Paistetut uuden sadon perunat
Noin kilo keitettyjä uuden sadon perunoita
Suolaa
Chiliä

Hyvien rapeapintaisten paistettujen perunoiden valmistaminen vaatii kärsivällisyyttä (ei meikäläisen hommaa!). Kuumenna pannulla tilkka oliiviöjyä tai voita. Lisää viipaloidut perunat pienissä erissä ja mausta ne suolalla ja chilillä. Pyörittele perunoita kuumalla pannulla 15-20 minuuttia.

Lihaisaa menua keventämässä meillä oli ruokaisaa salaattia, johon makua toivat niin ikää grillin kautta käyneet nektariini, halloumi ja paprika.



Grillattu nektariini-halloumisalaatti
Ruukku rucolaa
Ruukku viinisuolaheinää
Herneenversoja
Nektariineja
Paprika
1 pkt halloumijuustoa

Asettele salaatit laakeaan astiaan. Viipaloi paprika, nektariini ja halloumijuusto. Grillaa nektariineja, paprikaa ja halloumijuustoa kuuman grillin ylätasolla 5-10 minuuttia. Nostele grillatut ainekset salaattipedille.

Lisää juhannuksen tunnelmista luettavissa ystäväni My Kind Of Luxury -blogista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti